Povodom sugerisanja pojedinaca (vođa ili šta li su već, kad vođe ne postoje), aktivista aktuelnih ‘’Protesta protiv diktature’’ na našoj Fejsbuk stranici ‘’Normalan život’’, da u grupi ”Grupa građana za DIREKTNU DEMOKRATIJU” (https://www.facebook.com/groups/normalanzivot/) radimo nešto što već postoji, napisao sam ovakav odgovor, a zamolio bih i sve koji su u mogućnosti i koji su bliski organizatorima protesta, pokretu ”7 zahteva” i slično, da pokušaju ovo da im ”približe” za opšte dobro (samo nemojte da se opet nešto bez razloga delimo i svađamo, to je naše tipično opšte zlo):

‘’Apropo aktuelnih protesta u Srbiji, mi ih podržavamo, to je super, ali na žalost – nedovoljno!
Ni blizu da bi se bilo šta značajno ostvarilo, a pitanje je koliko će se ti protesti još dugo uopšte i održati.
Mi bi hteli nešto više od toga, od tih 7 zahteva; neke sistemske promene koje bi garantovale bar malo bolji život u Srbiji, ”demokratskiji” od trenutnog. Od smena jednih da bi došli drugi niko neće avanzovati mnogo, sem tih koji će se uvaliti u fotelje koje sada koriste neki drugi.

Šteta je što aktuelni protesti u zahteve nisu uvrstili DIREKTNU DEMOKRATIJU kakvu je za sebe izdejstvovao narod Islanda – to bi bila prava stvar i magnet za narod da se više priključi protestima, naročito kada se narodu objasni o čemu se tu u stvari radi i šta je to DD!

Ovako, većina građana razmišlja da su aktuelni protesti nastali samo u cilju da ”sjaši Kurta da uzjaši Murta”. Narod koji nije direktno zainteresovan za politiku (oko 70% stanovništva ili čak i znatno više), ako neće SNS, neće ni DS ni SPS ni druge njima slične ili iz njih proizašle jer njima je to sve isto i svi su se već dovoljno ”pokazali”. Narodu je takvih preko glave (otud i tako ”razočaravajuća” izlaznost na izborima). ”Žutaći” koji se recikliraju i glume transformerse u nekim novim strankama i pokretima takođe džaba mlate praznu slamu, narod ih jednostavno – NEĆE i oni svi zajedno na bilo kakvim i bilo kako organizovanim izborima ne mogu dobiti više od10-15% glasova. Pa kako onda iko može očekivati da će ‘’narodne mase’’ protestvovati zbog takvih koji o tim procentima razmišljaju kao Srećko Šojić – ”Ako radimo s puni kapaciteti, dovoljno!”

Eto, ta DD je naš prvenstveni, prioritetni cilj u okviru kojeg planiramo da odrađujemo i druge zadatke, ali svaki sa krajnjim ciljem uvođenja DIREKTNE (neposredne) DEMOKRATIJE u Srbiju! Zato možda hoćemo nešto što se već radi, što postoji, ali hoćemo i mnogo više od toga. Inače, džaba nam trud i rabota.’’

To bi bilo to, pa vas molim ko god ima mogućnost da pita pozivaoce na proteste, pisače transparenata i ostale, zašto se nismo ugledali na narod Islanda i kopirali njihove proteste započete 2009. godine?

Zato što nam to neće dati (kao da će nam išta bitno tek tako dati?) ili zato što je neko naredio da se sistem u Srbiji ne dira, već da se ”puca” samo na rotaciju u foteljama!? Neki kažu, Islanđana je ”samo” 300.000 a ja ih pitam – pa šta?

Ako vam nije jasno šta je to DIREKTNA (neposredna) DEMOKRATIJA, ako vas zanima kako ona funkcioniše pored Islanda i u Švajcarskoj ili u Kaliforniji na primer, ako ne znate još uvek šta to hoće naša grupa ‘’GG za DD’’ i po čemu se razlikuje od drugih, pročitajte (možete preuzeti i u PDF formatu) naš ‘’Priručnik za proteste’’. Tamo su odgovori na sva vaša pitanja, primedbe i sugestije:

https://normalanzivotblog.wordpress.com/…/prirucnik-za-pro…/

Preporučujemo i druge članke na našem blogu ”Normalan život”, a naročito ovaj koji obrađuje temu zašto moramo da se ”prepucavamo” čak i ako ne moramo i čak i ako želimo isto:

https://normalanzivotblog.wordpress.com/…/ima-li-nade-za-z…/

Dokle bre, braćo Srbi!? Znamo li uopšte šta hoćemo ili se samo igramo i tako razbijamo učmalost turobnog života (većine) u zemlji Srbiji!?

Advertisements