Sve je počelo mojim dubljim promišljanjem na temu NEPOSREDNE DEMOKRATIJE, a onda jednim Facebook statusom, pa formiranjem grupe i eto ti ponovo mene, nepopravljivog idealiste i romantika, opet prepunog adrenalina i vere u budućnost! A onda je usledila poruka jednog mog prijatelja, koja razoružava i spušta na zemlju:

Za sve ove godine na internetu, nikada nisam uspeo ni da pokrenem konkretnu temu kako treba, o kojoj bi tek trebalo raspravljati i postići određeni zaključak (dogovor). Jer, već posle prve rečenice sledi sumnjičenje, pa dezavuisanje i eto ti kraja priče.

Tek što napisah moj poziv svekolikom građanstvu da se udružimo na putu ka zajedničkom cilju i zadatku – da se izborimo za direktnu, ili neposrednu demokratiju, kad eto ti prvog komentara:

A šta fali predstavničkoj demokratiji? Šta bi ti? Da niko ništa ne radi i da se svi građani samo bave politikom i zasedaju po zborovima i skupštinama?

O bože… Pa zar je moguće!? Zar je stvarno trebalo da ”crtam” da neposredna demokratija ne isključuje predstavničku u potpunosti, već je samo nadzire, ograničava joj bezgraničnu zakonodavnu vlast i podseća da je ipak narod jedini pravi suveren (bar bi trebao biti); kontroliše je i na referendumima koji se održavaju jednom godišnje (manje – više), odobrava, ratifikuje ili odbacuje najznačajnija pitanja po državu i narod! Prihvata ili odbacuje ono što su narodu njegovi ”predstavnici” ponudili kao rešenje određenih životnih i državnih problema i pitanja.

Onda se povede rasprava o tome da li je neposredna (direktna) demokratija socijalizam ili nije i ako nije, da li je put u socijalizam i kasnije u komunizam!?

I opet – O, bože! Pa ako je najbolji primer neposredne demokratije Švajcarska i ako trenutno najizraženiju, najefikasniju, ali mladu, još u povoju neposrednu demokratiju ima Island, onda ona svakako nije sinonim za socijalizam! I zašto moramo (aman, braćo Srbi!) čim se povede neko pitanje od značaja za funkcionisanje države i položaj njenih građana odmah da se prepucavamo na političko-stranačkoj ili ideološkoj osnovi?

Zar ne možemo za sada da se držimo toga da NEPOSREDNA ili DIREKTNA DEMOKRATIJA jeste trenutno put u neko bolje društvo i kvalitetniji društveno politički sistem od ovog koji nas trenutno ”ubi”!!! Pa da se lepo okupimo oko te ideje, izborimo se svi zajedno za nju i onda da vidimo šta ćemo dalje!? A posle će biti lako ili bar mnogo lakše, nego sada kada narod nije nikakav subjekat, već samo objekat kojim se igra establišment!

I za kraj, da me dotuče, komentar koji kaže da je u Srbiji ovakvoj kakva je, sa 70% polupismenog stanovništva koje radije prihvata da se njime manipuliše nego da misli svojom glavom, bolje da ima apsolutističku, totalitarnu vlast, nego takvom narodu u ruke dati neposrednu demokratiju!

Kad se ne rasplakah…

Ode moj adrenalin, zanos i entuzijazam; ali hajde, neću odustati bar još neko vreme. Ipak sam stigao da zatvorim poklopac na Pandorinoj kutiji dok je u njoj ostala bar i ta kakva-takva nada.

A šta vi mislite? Šta je za Srbiju bolje? Šta je (i da li je išta) u vašoj Pandorinoj kutiji ostalo? Hoćemo li da nastavimo dalje od ovog samog početka ili da gasimo svetla? Jesmo li opet ”džaba krečili”?

Dok se ne dogovorimo šta ćemo i kako ćemo i da li ćemo uopšte, evo još jednom tog mog poziva na ”zajedništvo” ka konkretnom ”opštenarodnom” cilju, pa možda sevne još neki komentar da me dotuče, ili ipak možda prevagnu komentari koji će mi vratiti istrošeni adrenalin:

MOLIM VAS! Za vaše dobro i dobro svog našeg potomstva, odvojite 2 minuta i pročitajte ceo ovaj tekst do kraja! A zatim ga delite ljudima iz vaše okoline! Usmeno ili štampanjem ovog posta i deljenjem iz ruke u ruku ili ubacivanjem u poštanske sandučiće, lepljenjem na oglasne table i kako god vam se učini da bi moglo biti svrsishodno!

Izvodi iz teksta:

NEPOSREDNA DEMOKRATIJA bi dakle morala biti taj univerzalni zahtev i konačni cilj svih protesta, velikih i malih!

TAMO GDE VLADA NEPOSREDNA DEMOKRATIJA NEMA RAZLOGA ZA PROTESTE JER ZAMISLITE NAROD KOJI PROTESTUJE SAM PROTIV SEBE I SVOJIH ODLUKA!…

…Pridružite se Facebook grupi:

PROTESTI – DEMONSTRACIJE – REVOLUCIJA – za NEPOSREDNU (direktnu) DEMOKRATIJU

https://www.facebook.com/groups/normalanzivot/

…Uključi se! Kreni sa nama od ovog trenutka do konačne pobede! UZMI SVOJU SUDBINU U SVOJE RUKE!

Klikni na link, otvori stranicu grupe, pridruži se grupi kao član i učestvuj u stvaranju jedne nove, prosperitetne, po zaista narodnoj volji skrojene Srbije! Počistimo svoje dvorište, krenimo od lokalnih samouprava ako treba, pa onda pređimo na državu, a zatim uz ISLAND budimo konačno u nečemu među prvima što će promeniti čitav svet!

EVO CELOG TEKSTA, ”pomučite se” da sve pročitate – vredeće, obećavam!

Kao i svuda u svetu gde je to moguće i u Srbiji se gotovo svakodnevno održavaju različiti manji ili veći protesti. Narod to uglavnom ne zna, jer naš javni servis RTS, naše – pravo da znamo sve, uglavnom nas o tome ne izveštava ili baš ako mora, onda po malo, na kašičicu. To i ne čudi, jer taj ”naš javni servis” u stvari i nije naš, već je okupiran od strane establišmenta i vlastodržaca i mi bi morali da se kako znamo i umemo izborimo da ga vratimo narodu, da opet bude zaista NAŠ, ali to je za sada neka druga tema. Čak ni veći protesti kakvi su aktuelni ”Protiv diktature 2017” ne dobijaju veću pažnju u medijima, a o nekim manjim tek nema ni pomena.

Godinu dana u nazad, bar koliko ja znam, održavaju se periodični ali redovni protesti vojnih i policijskih sindikata, radnika ”IMT”, studenata Univerziteta u Novom Sadu, penzionera, prosvetara… i ko zna kakvi sve još. Proteste ”Žute patkice” i proteste raznoraznih radničkih, nazovi sindikata, a naročito se među njima ističe u poslednje vreme ”Sloga”, neću ni da pominjem, jer su u njihove redove svesno ubačeni plaćenici ”elita”, koji takve proteste svesno čine beznačajnim.

Dakle, jedni protesti su svesno kreirani tako da budu beznačajni, ali eto kao takvi treba da postoje samo da bi davali lažnu sliku demokratičnosti u Srbiji, dok su drugi beznačajni zbog loših organizacija, slabo artikulisanih i loše interpretiranih zahteva i sve tako nešto… Obrni-okreni – džaba ste krečili!

Sve te ljude u različitim protestima slabo zanima da pomognu jedni drugima. Desi se ponekad neki sporadični tanak vid saradnje, ali nema tu zajedničkog motiva za neku složnu, zajedničku organizovanu akciju. Pa i odakle motiv, kada su pojedinačni zahtevi, veliki ili mali, u principu sve nešto kao mućni pa prospi i ‘ajmo razlaz. Pa ćemo izaći na ulicu ovih dana opet, čim se prolepša vreme…

Međutim, kada bi svi ti ljudi u različitim protestima poštovali svoje manje zahteve, ali uvek sa isticanjem jednog istog zajedničkog cilja kao primarnog, to bi već bila druga priča!

A koji bi to cilj mogao biti!?

Pa jedan jedini koji omogućava narodu da samostalno rešava svoje probleme umesto da zavisi od takozvanih ”elita”, ali i da narod preuzme odgovornost za svoj status i za stanje vlastite države – NEPOSREDNA DEMOKRATIJA!

To je onaj sistem u kojem se narod jedne države neposredno (direktno, a ne preko predstavnika) pita za sve najvažnije odluke i donošenje najvažnijih zakona u jednoj državi.

U poslednjih 7-8 godina, za takav sistem upravljanja državom se izborio ISLAND, a još od 19. veka primenjuje ga ŠVAJCARSKA, kao jedan od onajboljih primera neposredne demokratije.

NEPOSREDNA DEMOKRATIJA bi dakle morala biti taj univerzalni zahtev i konačni cilj svih protesta, velikih i malih!

TAMO GDE VLADA NEPOSREDNA DEMOKRATIJA NEMA RAZLOGA ZA PROTESTE JER ZAMISLITE NAROD KOJI PROTESTUJE SAM PROTIV SEBE I SVOJIH ODLUKA!

Odbacimo pravo koje su nam dali da biramo ono što nam je već nametnuto da izaberemo! Umesto toga izaberimo, odnosno IZBORIMO SE za neposrednu demokratiju i onda ćemo u okviru takvog sistema upravljanja državom lako rešavati sve pojedinačne probleme koji nas muče, guše ili pokušavaju da nas unište!

O neposrednoj demokratiji, protestima koji treba da promene sistem a ne ljude na vlasti, o zahtevima i ciljevima svakog protesta, kao i o načinu kako da ispunjenja tih ciljeva doći, napisana je kratka brošura:

”PRIRUČNIK ZA PROTESTE”

Koju možete pročitati ili preuzeti u PDF formatu na blogu Normalan život:

https://normalanzivotblog.wordpress.com/…/prirucnik-za-pro…/

Ako je niste pročitali – MOLIM VAS PROČITAJTE!
Delite je i drugima oko vas ako vam je stalo do vaše budućnosti, do budućnosti vaše dece, do položaja i stanja vašeg preduzeća, institucije u kojoj radite, do vaše države na kraju.

Okupimo se na jednom mestu na kojem ćemo biti svi zajedno posvećeni ovom univerzalnom cilju – borbi za neposrednu demokratiju! Mestu na kojem ćemo se dogovarati, razmenjivati mišljenja i iskustva, planirati akcije koje će nas pre ili kasnije dovesti tom željenom cilju, a to je – NAŠA SUDBINA U NAŠIM RUKAMA! (iliti neposredna, direktna demokratija)

Pridružite se Facebook grupi:

PROTESTI – DEMONSTRACIJE – REVOLUCIJA za NEPOSREDNU (direktnu) DEMOKRATIJU

https://www.facebook.com/groups/normalanzivot/

U pomenutoj brošuri ”PRIRUČNIK ZA PROTESTE” je sve objašnjeno, a ako nešto i nije, razjašnjavaćemo u okviru ove novoformirane FB grupe koja za osnovni cilj ima promenu sistema vlasti, odnosno uspostavljanje NEPOSREDNE DEMOKRATIJE u Srbiji.

Uključi se! Kreni sa nama od ovog trenutka do konačne pobede! UZMI SVOJU SUDBINU U SVOJE RUKE!

Klikni na link, otvori stranicu grupe, pridruži se grupi kao član i učestvuj u stvaranju jedne nove, prosperitetne, po zaista narodnoj volji skrojene Srbije! Počistimo svoje dvorište, krenimo od lokalnih samouprava ako treba, pa onda pređimo na državu, a zatim uz ISLAND budimo konačno u nečemu među prvima što će promeniti čitav svet!

 

 

Advertisements